B. Sobotka usedne na invalidní vozík. Není to plané gesto, míní Krása

„Minulý týden byl Mezinárodní den invalidů. V příštích týdnech strávím jeden den na vozíku a zkusím zjistit, co pro ně můžu udělat,“ stojí na oficiálním účtu premiéra Bohuslava Sobotky. Založen byl na sociální síti Twitter v pondělí.

Zmiňovaný mezinárodní den připadl letos na čtvrtek. Spojen je s datem 19. března, kdy se konají akce, jež mají upozornit na překážky v životě handicapovaných.

Podle Sobotkova mluvčího Martina Ayrera je myšlenka míněna vážně. „Pan premiér si v tento den dal osobní závazek, že v rámci snahy pomoci lidem s handicapem stráví pracovní den na invalidním vozíku, aby zažil na vlastní kůži omezení, se kterými se tito lidé denně potýkají,“ řekl iDNES.cz Ayrer.

Kdy premiér na invalidní vozík usedne, zatím není jasné. „Přesný den zatím dán není, nicméně mělo by to být v některém z nejbližších týdnů,“ podotkl Ayrer. Pracovní program předsedy vlády by se ale v ten den neměl nijak výrazně lišit od toho, který má běžně.

Nejde jen o gesto, Sobotka s námi jedná, říká Krása

„U některých politiků bych něco takového bral jako pouhé gesto pro veřejnost, ale u premiéra Sobotky je to jiné. Z jeho strany to nevnímám jako plané gesto, ale něco, co mu může přinést zajímavou zkušenost,“ komentoval záměr Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, jenž je sám upoután na invalidní vozík.

Krása se se Sobotkou zná léta a podle něj je jediným premiérem, který se pravidelně a osobně účastní jednání vládního výboru pro zdravotně postižené občany. „Jeho předchůdci toto zpravidla nedělali,“ chválí jej Krása.

Jenže nejde jen o setkání u jednacího stolu, Krása je přesvědčený, že Sobotka pro postižené lidi udělal už i konkrétní činy. „S panem premiérem jsme v poslední době mockrát jednali, ta jednání byla velmi seriozní a už přináší první výsledky. Například jsme prosadili, že do dvou let dojde k narovnání minimální mzdy příjemců invalidních důchodů. Podařilo se nám prosadit také to, že od příštího roku dojde k valorizaci příspěvku na péči. Pan premiér nám v těchto bodech vyšel vstříc a uložil paní ministryni Marksové, aby je realizovala,“ popsal Krása.

Podle něj však taková vstřícnost neplatí pro všechny současné vládní politiky. „S některými máme větší problémy. Třeba u paní Marksové máme horší jednací pozice než u premiéra,“ podotkl Krása.

Zdroj:idnes.cz