Ve Štrasburku proběhlo pravidelné zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy

Během Parlamentního shromáždění Rady Evropy oslovil přítomné poslance Ioannis Kasoulides, kyperský ministr zahraničí a stávající předseda Výboru ministrů rady Evropy.

vahalova_4.jpg

Hlavním tématem jeho vystoupení bylo seznámit přítomné poslance s cíli kyperského předsednictví.,, Rozhodli jsme, že pro naše předsednictví je velmi důležitým tématem – posílení demokratické bezpečnosti v Evropě “. Ve svém projevu připomněl fakt, že  teroristické skupiny   útočí také  na kulturu a historii lidstva když  ničí kulturní dědictví v Iráku, Sýrii, v Afghánistánu, Mali a Libyi.

Poslanci  měli také možnost vyshlechnout si projevy  kyperského prezidenta Nicose Anastasiadese, který se ve svém projevu zaměřil na mírový proces sjednocení Kypru , nebo  Klause Iohannise  prezidenta  Rumunska, který upozornil na   vzestup populismu, radikalismu, xenofobie a europhobie.

V roce  2017 si Rada Evropy připomene 10. výročí posílené spolupráce mezi Radou Evropy a Evropskou unií na základě Memoranda o porozumění podepsané v roce 2007, symbolické bylo tedy vystoupení  Johannese Hahna, evropského   komisaře pro politiku sousedství a jednání o rozšíření.

Dana Váhalová, vedoucí Stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy