Vrátí se povinná vojna? Češi promluvili, Sobotka reaguje

63 procent Čechů je pro obnovení povinného vojenského výcviku. Vyplývá to z průzkumu agentury Stem Mark, který si nechala vypracovat MF Dnes. Premiér Bohuslav Sobotka se tomu nebrání.

Současný branný zákon platný od roku 2005 neumožňuje odvody ani vojenský výcvik v době míru. Česko má sice k dispozici téměř 20 tisíc aktivních profesionálních vojáků, tento počet by ale na větší ohrožení bezpečnosti nestačil.

Ministerstvo obrany pod vedením ministra Martina Stropnického proto v těchto dnech dokončuje návrh nového branného zákona, se zavedením povinného vojenského výcviku ale nepočítá. Vládě proto zřejmě předloží pouze návrh na znovuzavedení odvodů. Podle vojenských expertů by sice byl povinný výcvik dalším logickým krokem, ministerstvo se ale obává nedostatků financí. “Výcvik všech odvených by byl extrémně drahý. Pro takový počet lidí bychom ani neměli vybavení,” řekl deníku šéf armády Petr Pavel.

Z průzkumu agentury Stem Mark ale vyplývá, že by se zavedení vojenského výcviku nebránilo 63 procent lidí. O této variantě přemýšlí také premiér Bohuslav Sobotka. “Nastal čas začít se vážně zamýšlet nad tím, jak se bude náš stát bránit případnému útoku. Kdo jej bude bránit po dobu, než přijdou na pomoc spojenci. V současné době 20tisícová armáda není schopna ubránit naše území. Nemáme vycvičené zálohy. Nezbývá než znovu naučit mladé muže používat zbraně k obraně státu. Tedy v nějaké formě obnovit základní vojenskou službu, například na tři měsíce,” řekl MF Dnes Bohuslav Sobotka.

Výcvik by si dokázal představit také šéf lidovců Pavel Bělobrádek. “Cílem je, aby prošli výcvikem všichni ti, kdo se mohou na obraně v případě nouze podílet spolu s profesionální armádou a aktivními zálohami,” uvedl.

Návrh se naopak nelíbí opozici. Lídr ODS Petr Fiala podotýká, že výcvik nemá v době profesionální armády smysl, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg tvrdí, že základní výcvik nepomůže. “Dnes je boj strašně profesionální. Nestačí pár měsíců vojenské služby,” dodal.

Zdroj: eurozpravy.cz